Musikkteknologi

Elektronisk musikk er begynt å bli den mest populære musikksjangeren på verdensbasis. EDM- sjangeren eller Electronic dance music har fellestrekk med discomusikken fra 1970-tallet som gir en lyst til å danse. EDM er egentlig et samlebegrep for sjangrene; House, Trance, Techno, Drum and bass, ambient, jungle og triphop. Sjangeren har oppstått i 2010 med artister som Kygo, Daft Punk, Swedish house mafia og Avicii. Under denne sjangeren finner vi både popvokallåter, elektronisk musikk uten vokal og også remix av flere låter. Det blir arrangert store EDM-festivaler f.eks. Coachellafestivalen i California. Mark Butler har skrevet en bok om EDM-musikk som heter «Unlocking the groove». Her beskriver han de musikalske kjennetegnene på musikken; stødig 4/4-takt, bassen fjernes og kommer tilbake, tempo: 120-180 bpm, repetitive innslag, spilles på høyt volum, bassen er fremtredende, EDM-musikk er kombinasjon av elektroniske lyder/ samples.

Hvem lager elektronisk musikk?

Swedish house mafia er en svensk elektronisk musikkgruppe bestående av Sebastian Ingrosso, Axwell og Steve Angello. De ble etablert i 2008. I 2013 ble gruppen oppløst, men Axwell og Sebastian Ingrosso har fortsatt å jobbe sammen under navnet Axwell ^ Ingrosso og har gitt ut 6 singler. Steve Angello fortsatte å jobbe for seg selv og ga ut over 20 sanger. Medlemmene har senere vært gjenforent på konsert.

Andre EDM-artister som lager EDM-musikk er Avicii. Han er en svensk Dj, remixer og plateprodusent. Han begynte med house og låtene hans har nådd internasjonale hitlister. Han har jobbet med store stjerner som Nicky Romero, Chris Martin og David Guetta.

En annen populær EDM-artist er David Guetta. Han er en fransk Dj. Han har samarbeidet med store artister som Kelly Rowland, Akon, Nicki Minaj og Sia. Han begynte sin karriere i et musikkstudio hjemme.

Musikkteknologisk utstyr

Teknologisk utstyr er en viktig del av EDM-musikken, du har akustisk musikk i den andre enden av skalaen der man kjører unplugged. Du kan strømme musikk fra tlf, Pc, musikkprogram som Spotify og annet teknologisk utstyr. Iphone er kanskje det mest populære å strømme musikk fra. Du finner mye forskjellig utstyr til Iphone f.eks. deksel iphone xs max til din telefon og annet tilleggsutstyr. Mange artister har eget hjemmestudio der de produserer musikk, et eksempel på dette er artisten Kygo som startet sin karriere fra gutterommet i Bergen og senere har blitt en av verdens mest omtalte artister.

Den elektroniske EDM-musikken går helt tilbake til 1970-tallets discomusikk og har vært innom hits som Depeche Mode – Just can’t get enough, Kraftwerk – Autobahn og Kygo – Firestone. Musikken er også en egen sjanger i Tv-programmet «Stjernekamp» på NRK1, der artistene får prøve seg på å synge sanger og bli kjent med EDM-sjangeren. Dette viser bare at sjangeren blir tatt seriøst på lik linje med andre klassiske sjangrer som pop/rock, jazz, punk og soul/blues.